Online een check-gesprek inplannen?
Dat kan!
Het personeelstekort in Nederland is in veel sectoren voelbaar: overal beloven ondernemingen aantrekkelijke tekenbonussen en andere zaken om personeel binnen te halen. Hoe ga je als ondernemer om met de krapte die we nu zien op de arbeidsmarkt? Je leest hieronder enkele tips over werving, aantrekkelijkheid en het voorkomen van verloop. Zonder een recruitment-bureau in te schakelen.
Werving: als je te weinig personeel hebt, moet je alles op alles zetten om mensen aan te trekken. Er zijn heel weinig werkzoekenden en degenen die nog werk zoeken, weten dat ze nu in een goede onderhandelingspositie verkeren.
Probeer kandidaten die niet direct of volledig voldoen aan de functie-eisen of anderszins niet volledig aansluiten op het functieprofiel niet meteen te weigeren. Je kan tijdens een sollicitatiegesprek aan een kandidaat merken of hij of zij de wil om te groeien laat zien en ertoe bereid is hun eigen profiel uit te breiden binnen de functie. Veel doorzettingsvermogen kan evenveel (soms zelfs meer) waard zijn dan een specialistisch diploma. Veel topondernemers zijn niet eens afgestudeerd, denk aan Bill Gates en Steve Jobs. Dat wil niet zeggen dat je iedereen simpelweg een kans moet geven, maar het is wel slim oog te houden voor de potentie die een kandidaat wel of niet heeft. Als je je werknemers groeikansen biedt, is de kans ook veel groter dat ze zich langer aan je onderneming zullen verbinden.
Met alleen de werkzoekenden zul je het niet redden als ondernemer. Je moet je ook richten op mensen die al een verbintenis hebben bij een bedrijf maar mogelijk over te halen zijn om een overstap te maken. Kijk via platforms als LinkedIn welke mensen aansluiten op de eisen van de vacatures die je nog moet vervullen en hoe lang ze al bij hun huidige werkgever werken. Is dat al lang? Of zitten ze al lang in dezelfde functie vast en lijken ze hun plafond te hebben bereikt? Misschien ben jij dan de kans die ze stiekem zoeken en kunnen jullie veel voor elkaar betekenen.
Na het aannemen van een nieuwe medewerker ben je nog niet zeker van een extra teamlid. Proeftijd wordt door nieuwe medewerkers ook vaak gebruikt om te zien hoe ze binnen een bedrijf passen en wat het hen kan bieden. Wacht niet tot een nieuwe werknemer je benadert met de vraag of er meer mogelijk is dan wat ze nu doen, maar probeer hierop te anticiperen en medewerkers actief te benaderen. Als het je in de eerste maanden opvalt dat iemand goed werkt en onder zijn kunnen presteert, bied dan aan om eens te praten over doorstroming naar een hogere functie of uitbreiding van de verantwoordelijkheden. Als je hard werk opmerkt en beloont, zullen nieuwe medewerkers weten dat ze in een kansrijke omgeving werken en niet snel ergens anders heen gaan.
Publiek profiel: maak je bedrijf aantrekkelijk voor de buitenwereld. Zorg dat je een goede reputatie hebt en aantrekkelijk bent voor nieuwe werknemers. Dit is vergelijkbaar met de naam die je opbouwt binnen je klantenkring.
Wees je er altijd van bewust dat je met je werknemers een overeenkomst hebt gesloten en dagelijks van hun diensten als medewerker gebruikmaakt. Ze weten wat ze doen en hebben vaak ideeën over hoe je je onderneming kunt verbeteren. Probeer ze altijd aan te horen en met een open blik naar hun ideeën te kijken. Dat zullen ze zeker waarderen en draagt bij aan het gevoel dat ze echt onderdeel zijn van je bedrijf. Andersom werkt het ook: sta open voor opbouwende kritiek en leg uit waarom je deze wel of niet overneemt.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) is populairder dan ooit. Door je bedrijfsvoering af te stemmen op en in dienst te laten staan van de maatschappij, maak je je aantrekkelijk voor nieuwe medewerkers. Waar mvo vroeger minder in de belangstelling stond, kan het nu voor een potentiële nieuwe medewerker het verschil betekenen tussen wel of niet solliciteren. Verdiep je in de manieren waarop je bedrijfsvoering milieuvriendelijker en menselijker kan.
Naast inzetten op maatschappelijk verantwoord ondernemen, kun je op meerdere manieren een goed imago creëren voor je bedrijf. Zorg dat je bedrijf meegaat met de laatste ontwikkelingen binnen je doelgroep. Zoek je bijvoorbeeld vooral jonge werknemers? Creëer dan een bedrijfsaccount op Instagram en ding mee om de Best Social Media Awards. Leuke en grappige content zorgt voor een goede basis van volgers waar mogelijk nieuwe werknemers bij zitten.
Voorkom verloop: zoals je ook geld bespaart door minder uit te geven, kun je ook mitigerende maatregelen nemen om de invloed van de krappe arbeidsmarkt op je bedrijf te minimaliseren. Dat wil zeggen: vol inzetten op behoud van je personeelsbestand.
Werknemers zullen zich sneller verbonden voelen met het bedrijf waar ze werken als ze merken dat er niet alleen plek is voor wie ze zijn, maar vooral ook belangstelling. Toon interesse in je werknemers, motiveer ze om van elkaar te ontdekken welke interesses ze hebben en gebruik dat voor leuke recreatieve activiteiten rond kantoor. Zo voelt men zich meer onderdeel van het team en zullen medewerkers minder snel geneigd zijn te vertrekken.
Als ondernemer zoek je uiteraard mensen die willen blijven groeien en elke dag een extra stap voor je zetten. Wees je ervan bewust dat werknemers ditzelfde verwachten van het bedrijf waar ze werken. Als je regelmatig kijkt hoe je je bedrijfsactiviteiten kunt uitbreiden en vernieuwen, creëer je een dynamische werksfeer waarin medewerkers steeds meer kunnen leren. Als medewerkers aan hun plafond zitten en bijvoorbeeld niet bij een nieuwe afdeling kunnen instromen, zullen ze hun heil elders zoeken. Voorkom dit door jezelf van tijd tot tijd opnieuw uit te vinden.
Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.