Winst maken in de zorg, een gek idee? Niet met de Medische BV

Vorig jaar is er een motie aangenomen in de Tweede Kamer om het in loondienst gaan te verplichten voor medisch specialisten. Het is nog maar de vraag of het kabinet hier iets mee gaat doen, met name aangezien de VVD het niet eens is met dit voorstel. De meeste medisch specialisten in ziekenhuizen zijn op dit moment helemaal geen werknemer, zij zijn bijvoorbeeld zelfstandig of hebben soms zelfs een BV opgericht. In eerste instantie klinkt het misschien vreemd om een medische BV op te richten. Want winst maken in de zorg, dat is toch een gek idee? In dit artikel leggen we uit hoe het oprichten van een BV voor jou als medisch specialist precies in zijn werk gaat.

Wat is een medische BV?

Wanneer je als medisch specialist een praktijk wilt opzetten, of wilt werken als een zelfstandige, dan zou het een optie kunnen zijn om een medische BV op te richten. Meestal gaat dit dan om een eigen holding waarin jij DGA (directeur-grootaandeelhouder) zult zijn, en al het belang in de onderneming zal hebben. Het is dus simpelweg een besloten vennootschap waarin jij als medisch specialist een onderneming drijft. Vaak wordt het gebruikt op het moment dat jij als specialist een hoger inkomen zal genieten of wanneer je wilt toetreden tot een maatschap.

Wat is een medisch specialist?

Een medisch specialist is in het algemeen een persoon die zich in het geneeskundige vakgebied heeft gespecialiseerd in één onderdeel. In dit artikel scharen we onder een medisch specialist een zelfstandig persoon, die in de zorg werkzaam is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een fysiotherapeut, chirurg of psychiater.

Lamp

Oprichting medische BV

Voor het oprichten van een medische BV moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK). Hiervoor moeten notariële handelingen worden verricht, dit kunnen wij ook voor je doen! Wij schrijven je in bij de KVK waarna je vervolgens zowel de akte van oprichting als inschrijving bij de KVK krijgt. Mocht je het willen, dan kun je met deze BV vervolgens toetreden tot een Medisch Specialistisch Bedrijf die als coöperatie is gevormd. Dit is één van de redenen waarom men een medische BV opricht. Wanneer je vrijgesteld medisch specialist bent geworden, wil dat zeggen dat je voor jezelf werkt. In dat geval word je verplicht om de BV aan te melden bij de Stichting Pensioenfonds voor Medisch Specialisten (ofwel de SPMS), dit is namelijk een pensioenfonds die speciaal is afgestemd voor jou als medisch specialist.

Waarom een medische BV?

Een medische BV bevat twee grote voordelen: de beperkte aansprakelijkheid in het privévermogen en fiscale voordelen.

Beperkte privé aansprakelijkheid

Een BV is een rechtspersoon met rechtspersoonlijkheid. Wanneer er sprake is van een BV, wordt het privévermogen en het vermogen van de BV gescheiden gehouden. De bestuurders van de BV kunnen in principe niet aansprakelijk zijn met hun privévermogen voor eventuele schulden die de BV heeft. In een eenmanszaak of een VOF bent u wel privé aansprakelijk voor eventuele schulden.

Fiscale voordelen

De fiscale voordeligheid is vooral van belang op het moment dat jouw praktijk groter wordt, of wanneer je in een maatschap stapt. Over de winst van een BV dient normaal gesproken belasting te worden betaald, dit gaat dan om de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting. Toch is het zo dat medische handelingen die zijn gericht op persoonlijke gezondheidskundige verzorging van de mens worden vrijgesteld van de belasting. Voor de meeste gezondheidsbehandelingen hoef je met een medische BV dus eigenlijk geen belasting te betalen!

Wanneer jij de DGA bent van je eigen BV, stel je zelf je loon vast waarbij wel de gebruikelijkloonregeling in aanmerking moet worden genomen. Dit is een loon dat als ‘normaal’ wordt gezien met betrekking tot de arbeid die je verricht en heet het zogenaamde DGA-salaris. Wat ook van belang is voor het fiscale voordeel is dat een hoop kosten met betrekking tot de bedrijfsvoering vrijgesteld kunnen worden van de belasting. Hier vallen bijvoorbeeld de kosten onder die worden betaald voor een cursus, een bedrijfsauto of vervoerskosten.

Duim

Brengt het oprichten van een medische BV ook nadelen met zich mee?

Tot dusver hebben we alleen nog maar de positieve kijk op een medische BV behandeld. Toch is het niet alleen maar voordelig om een medische BV op te richten. Denk bijvoorbeeld aan de kosten die erbij komen kijken. Het is uiteraard niet gratis om een BV in te schrijven bij de KVK. De notaris dient hiervoor betaald te worden, hoeveel dit precies is hangt af van de situatie. Daarbij levert het ook een hoop extra administratieve verplichtingen op. Dit kan bij ons over het algemeen goedkoper dan wanneer je rechtstreeks naar de notaris gaat, daarbij scheelt je dat ook een hoop geregel!

Vragen? Neem contact op!

Concluderend is het dus zo dat een medische BV vaak opgericht wordt als er genoten wordt van een hoger inkomen. Deze BV brengt voor- en nadelen met zich mee. Mocht je hier nog vragen over hebben, schroom vooral niet om contact met ons op te nemen!

Jason Buck linkedin
Jason is Juridisch content schrijver bij FIRM24 en daarnaast student rechtsgeleerdheid.
Bijgewerkt op 24 mei 2024
Gepubliceerd op 28 april 2022

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24