Waarom je een bv oprichten beter niet moet uitstellen

Veel ondernemers stellen het oprichten van een BV uit tot het einde van het jaar. Het afsluiten van het fiscale jaar, een traditioneel druk najaar en de (onterechte) veronderstelling dat je een BV het beste einde jaar kunt oprichten zijn hier debet aan. Maar een BV kun je gewoon zonder problemen halverwege het jaar oprichten. Soms is dat zelfs fiscaal vele malen interessanter. Hoe dat zit? En hoe je bepaalt of dit voor jou interessant is, lees je hier!

BV oprichten in 2022, pas belasting betalen in 2024, hoe zit dat?

Groot voordeel van een verlengd boekjaar is dat de winstbelasting een jaar wordt uitgesteld. Hoe dat zit? We leggen het uit aan de hand van een concreet voorbeeld.

Stel je richt je BV in maart 2022 op en je vraagt een verlengd boekjaar aan. Dan mag je alle omzet en winst die je maakt op de activiteiten (dus ook van de facturen die je in oktober stuurt) op 2023 boeken. Normaal gesproken doe je dan in het voorjaar van 2023 aangifte over 2022.

Maar vraag je dan nog uitstel aan? Dan betaal je pas in september 2024 belasting over de winst die je al in 2023 maakte. Dat is mogelijk. Dit is zeker voordelig voor startende ondernemers die al hun geld nodig hebben om hun onderneming op te starten (en vaak geen geld bij een bank kunnen krijgen). Je kunt dat geld dus gebruiken om te investeren in je bedrijf. En dit is een stuk eenvoudiger dan geld lenen van een bank.

Checklist

Overweeg je een verlengd boekjaar? Check deze 4 fiscale nadelen!

De voordelen van een verlengd boekjaar zijn zeer interessant, maar er zijn ook nadelen van een verlengd boekjaar. Deze nadelen luiden als volgt:

  1. Je mag als ondernemer kosten en dus ook investeringen van je winst aftrekken. – Kies je WEL voor een verlengd boekjaar? Dan maak je dus één keer gebruik van zo’n regeling voor dat verlengde boekjaar. – Kies je NIET voor een verlengd boekjaar? Dan kun je dus mogelijk twee keer profiteren: de eerste keer in je eerste – en dus korte boekjaar. Een tweede keer het jaar erna. Daarna kan je in het tweede jaar nogmaals gebruik maken van dit belastingvoordeel. Dit levert een startende ondernemer veel geld op.
  2. Een verlengd boekjaar kan als gevolg hebben dat je geen fiscale eenheid kan afsluiten met een andere BV (waar je minimaal 95% van de aandelen in bezit hebt). Dit omdat het boekjaar met die andere BV gelijk moet lopen om een fiscale eenheid te kunnen vormen. En een fiscale eenheid vormen, kan behoorlijke belastingvoordelen opleveren. Zo kun je bijvoorbeeld verliezen verrekenen waardoor je minder belasting over je winst betaalt.
  3. Het kan zijn dat belastingtarieven in het volgende kalenderjaar worden verhoogd. In dit geval betaal je over beide jaren het verhoogde belastingtarief. Dit kan zeer nadelig uitpakken, want hierdoor kan het duurder uitpakken dan je had ingecalculeerd.
  4. Ga je naar verwachting in de eerste periode van je onderneming meer dan € 245.000 winst maken? Dan is het waarschijnlijk voordeliger om niet niet te kiezen voor een verlengd boekjaar. Over een belastbare winst van meer dan € 245.000 betaal je namelijk 25% belasting. En dat is 10% meer dan over het gedeelte van de winst tot € 245.000. Zodoende kan je beter 2 keer € 245.000 winst hebben dan 1 keer € 490.000 winst.

Overweeg je een BV op te richten en een verlengd boekjaar aan te vragen? Stel jezelf daarom deze 3 korte controlevragen om de juiste afweging te maken:

  1. Ga ik veel investeren?
  2. Ga ik veel winst maken?
  3. Gaan de belastingtarieven komend jaar veranderen?
Duim

Liever eerst sparren over een verlengd boekjaar? Neem contact op met onze adviseurs

We kunnen ons goed voorstellen dat dit voor jou als ondernemer geen dagelijkse kost is. Voor ons wel. Wij doen niet anders dan BV’s en holdings oprichten en ondernemers te adviseren. Heb je vragen over hoe jij dit het beste kan aanpakken in jouw specifieke situatie? Onze adviseurs helpen je graag verder. Ook voor vrijblijvende vragen kun je contact opnemen met een van onze juristen in de chatbox rechtsonder. 

died_2396aea730
Diederick Cardon linkedin
Diederick Cardon werkt inmiddels niet meer bij FIRM24 maar hij schreef artikelen over ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 27 mei 2024
Gepubliceerd op 15 september 2016

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24