Is het tijd om mijn Eenmanszaak om te zetten naar een BV?

Is het tijd om mijn Eenmanszaak om te zetten naar een BV?
Gepubliceerd op 15 februari 2018

Het omzetten van een eenmanszaak naar een BV is een goed idee, wanneer je met een BV meer geld overhoudt onder aan de streep. Vaak wordt gedacht dat dit omslagpunt een vastgesteld inkomsten bedrag is van een eenmanszaak. Dit is helaas niet het geval. Het is een ingewikkelde rekensom waarin veel zaken moeten worden meegenomen. We geven een overzicht van punten die je goed moet uitzoeken voordat je kan bepalen om jouw onderneming om te zetten naar een BV.

Bepaal of je een ondernemer bent voor de Belastingdienst

Je kan je natuurlijk inschrijven bij de KvK, maar om van fiscale voordelen te kunnen genieten als ondernemer stelt de Belastingdienst een aantal eisen:

  • Je moet zelfstandig zijn.
  • Je moet voldoen aan het urencriterium: 1225 uur per jaar werken als ondernemer voor je eenmanszaak.
  • Je loopt financieel risico. Je bent privé aansprakelijk en factureert je klanten.
  • Je hebt minimaal drie klanten en ontvangt maximaal 70% van je inkomsten van één klant.
  • Je laat zien aan de buitenwereld dat je ondernemer bent. Je maakt reclame voor je onderneming, hebt visitekaartjes enz.
  • Je hebt een winstoogmerk. Je doel met jouw onderneming is om winst te behalen.

Bepaal op welke aftrekposten je aanspraak maakt

Ben je een ondernemer voor de Belastingdienst, dan zijn er zijn verschillende aftrekposten waar je als ondernemer aanspraak op kan maken:

  • Startersaftrek:Deze aftrekpost kan een ondernemer inzetten in de eerste drie jaar van de onderneming. Dit is een verhoging op de zelfstandigenaftrek.
  • Zelfstandigenaftrek:Met deze aftrek kan je een vast bedrag van de winst aftrekken voordat de inkomstenbelasting wordt berekent.
  • Investeringsaftrek:Deze aftrek kan je inzetten bij grote investeringen in bedrijfsmiddelen.
  • MKB-winstvrijsteling: Over een vast percentage van de winst hoeft geen belasting betaald te worden.

Stappenplan BV oprichten

Download hier het e-book en lees alle stappen die belangrijk zijn bij het oprichten van je BV.

Download e-book

Bepaal (belastbaar) inkomen

Bepaal het inkomen waar je belasting over gaat betalen. Dit is het bedrag wat je overhoudt na alle aftrekposten (indien je daar recht op hebt). Vervolgens ga je aan de slag met de ‘boxen’. De bedragen uit de drie boxen bij elkaar zijn de totale inkomstenbelasting (maximaal 52%). We kunnen helaas niet zeggen dat dit in jouw situatie de gehele rekensom betreft m.b.t. jouw eenmanszaak, maar je bent een eind op weg. Wil je het zeker weten? Neem dan contact op met een van onze fiscalisten.

Nu rekenen we weer door met een BV.

Bepaal je DGA-salaris

Als aandeelhouder van een BV moet je jezelf een DGA-salaris betalen. Dit is minimaal € 51.000 per jaar. Hierover betaal je, net als bij een eenmanszaak maximaal 52% belasting.

Bepaal de winst die overblijft

Wanneer een deel van de winst niet als salaris wordt uitbetaald maar in de BV blijft, wordt daarover voorlopig slechts 20% vennootschapsbelasting betaald. Wanneer je dit bedrag toch nog wil uitkeren als dividend, moet er dividendbelasting over worden betaald. Uiteindelijk is de effectieve belastingdruk dan wel maar 40-42%.

data

Kosten bij opzetten BV

Een BV opzetten is niet kosteloos. Je moet bijvoorbeeld notariskosten betalen en er komen meer administratiekosten bij kijken.

Zoals je ziet is een omslagpunt niet zomaar even bepaald. Er spelen veel zaken mee die het tot een ingewikkelde rekensom maken.

Het kan daarom ook belangrijk zijn om je op andere verschillen te richten dan alleen de fiscale voordelen. Denk aan risicoaansprakelijkheid, toekomstige overname, statuten enz. Wil je meer weten over de voordelen van een BV ten opzichte van een eenmanszaak? Of wil je op een voordelige manier je eenmanszaal omzetten naar een BV, neem dan even contact met ons op.

rick_9045968056
Rick Schmitz linkedin
Rick Schmitz is één van de oprichters van FIRM24 en schreef vroeger artikelen over uiteenlopende onderwerpen m.b.t. het ondernemingsrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00