Is het tijd om mijn Eenmanszaak om te zetten naar een BV?

Het is verstandig om je eenmanszaak naar een BV om te zetten als je na het aftrekken van de belastingen voordeliger uitkomt bij de BV. Vaak wordt gedacht dat dit omslagpunt een vastgesteld inkomstenbedrag is van een eenmanszaak, maar dat is helaas niet het geval. Het is een ingewikkelde rekensom waarin veel zaken moeten worden meegenomen. We geven een overzicht van punten die je goed moet uitzoeken voordat je kan bepalen of je jouw onderneming moet omzetten naar een BV.

Bepaal of je een ondernemer voor de Belastingdienst bent

Je kunt je natuurlijk inschrijven bij de Kamer van Koophandel, maar om als ondernemer van fiscale voordelen te kunnen genieten stelt de Belastingdienst een aantal eisen:

 • Je maakt winst.
 • Je oefent een zelfstandig beroep of bedrijf uit. 
 • Je beschikt over kapitaal.
 • Voldoende tijd werkzaamheden. Je steekt voldoende tijd in de onderneming en behaalt daarbij rendement. 
 • Je hebt meerdere opdrachtgevers om zo minder afhankelijk te zijn van één opdrachtgever. Je zelfstandigheid neemt dan toe. 
 • Je maakt je onderneming aan de buitenwereld bekend om zo opdrachtgevers te werven. Dit doe je door bijvoorbeeld reclame te maken, op social media te posten of visitekaartjes te laten drukken.
 • Je loopt ondernemingsrisico. Je bent namelijk afhankelijk van betaling van opdrachtgevers en van de vraag en aanbod naar je producten en diensten. 
 • Je bent aansprakelijk voor de schulden van je onderneming.

Bepaal op welke aftrekposten je aanspraak maakt

Ben je een ondernemer voor de Belastingdienst, dan zijn er zijn verschillende aftrekposten waar je als ondernemer aanspraak op kan maken:

 • Zelfstandigenaftrek: Met deze aftrek kan je een vast bedrag van de winst aftrekken voordat de inkomstenbelasting wordt berekend.
 • Startersaftrek: Deze aftrekpost kan een ondernemer inzetten in de eerste drie jaar van de onderneming. Dit is een verhoging van de zelfstandigenaftrek.
 • Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid: voor startende ondernemers met een arbeidsbeperking is er een mogelijkheid om gebruik te maken van een startersregeling. 
 • Aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk: met deze fiscale regeling worden kosten voor Research & Development verlaagd. Deze fiscale regeling heeft betrekking op het onderzoeken van nieuwe concepten, diensten of processen. 
 • Meewerkaftrek: deze fiscale regeling is van toepassing als je partner onbetaald meewerkt in je onderneming. De hoogte van de meewerkaftrek is afhankelijk van de winst van de onderneming en het aantal uren dat je partner meewerkt in je onderneming. 
 • Investeringsaftrek: Deze aftrek kan je inzetten bij grote investeringen in bedrijfsmiddelen.
 • MKB-winstvrijsteling: Over een vast percentage van de winst hoeft geen belasting betaald te worden.

Stappenplan BV oprichten

Download hier het e-book en lees alle stappen die belangrijk zijn bij het oprichten van je BV.

Download e-book

Bepaal (belastbaar) inkomen

Bepaal het inkomen waar je belasting over gaat betalen. Dit is het bedrag wat je overhoudt na alle aftrekposten (indien je daar recht op hebt). Vervolgens ga je aan de slag met de ‘boxen’. De bedragen uit de drie boxen bij elkaar zijn de totale inkomstenbelasting (maximaal 52%). We kunnen helaas niet zeggen dat dit in jouw situatie de gehele rekensom betreft m.b.t. jouw eenmanszaak, maar je bent een eind op weg. Wil je het zeker weten? Neem dan contact op met een van onze fiscalisten.

Nu rekenen we weer door met een BV.

Bepaal je DGA-salaris

Als aandeelhouder van een BV moet je jezelf een DGA-salaris betalen. Dit is minimaal € 51.000 per jaar. Hierover betaal je, net als bij een eenmanszaak, maximaal 52% belasting.

data

Bepaal de winst die overblijft

Wanneer een deel van de winst niet als salaris wordt uitbetaald maar in de BV blijft, wordt daarover tot en met een belastbare winst tot en met € 200.000 een vennootschapsbelasting van 19,0% betaald, en daarboven een vennootschapsbelasting van €25,8%. Wanneer je dit bedrag toch nog wil uitkeren als dividend, moet er dividendbelasting over worden betaald. 

Kosten bij opzetten BV

Een BV opzetten is niet kosteloos. Je moet bijvoorbeeld notariskosten betalen en er komen meer administratiekosten bij kijken.

Zoals je ziet is een omslagpunt niet zomaar even bepaald. Er spelen veel zaken mee die het tot een ingewikkelde rekensom maken.

Het kan daarom ook belangrijk zijn om je op andere verschillen te richten dan alleen de fiscale voordelen. Denk aan risicoaansprakelijkheid, toekomstige overname en statuten. Wil je meer weten over de voordelen van een BV ten opzichte van een eenmanszaak? Of wil je op een voordelige manier je eenmanszaak omzetten naar een BV, neem dan even contact met ons op.

rick_9045968056
Rick Schmitz linkedin
Rick Schmitz is één van de oprichters van FIRM24 en schreef vroeger artikelen over uiteenlopende onderwerpen m.b.t. het ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 20 februari 2024
Gepubliceerd op 15 februari 2018

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24