Kennisbank

Hoe zet je een BV om naar een eenmanszaak?

Als ondernemer is er de mogelijkheid om van een BV-structuur naar een eenmanszaak over te stappen. Dit gebeurt meestal wanneer een BV fiscaal niet meer voordelig is. Dat kan bijvoorbeeld komen door te lage resultaten die dan weer zorgen voor bepaalde schulden. In dit artikel lees je in welke situaties je een BV zou omzetten naar een eenmanszaak en hoe je dit aanpakt.

Waarom terug naar een eenmanszaak?

Wanneer jouw onderneming een BV-structuur hanteert, brengt dit vaak fiscale- en aansprakelijkheid voordelen. Inkomsten worden anders belast dan andere rechtsvormen en je bent in principe niet persoonlijk aansprakelijk voor schulden die de BV heeft. Toch is een BV meer bedoeld voor ondernemingen die de nodige winsten draaien. Er is bijvoorbeeld een salarisverplichting van € 51.000 die ieder jaar moet worden uitgekeerd, het zogenaamde DGA-salaris. Als jouw onderneming op kleinschaliger niveau beter functioneert, is de rechtsvorm van een eenmanszaak vaak voordeliger. Eigenaren van een eenmanszaak betalen vaak relatief weinig belasting, door regelingen zoals de zelfstandige- en startersaftrek. Deze gelden alleen voor eenmanszaken en zijn bedoeld voor kleinere ondernemingen die lagere inkomsten hebben. Er geldt daarbij geen salarisverplichting bij een eenmanszaak. Een ander belangrijk verschil is dat bij een eenmanszaak, de eigenaar wel persoonlijk aansprakelijk is voor schulden, hier moet je goed mee uitkijken!

Waar ligt het omslagpunt van de BV naar de eenmanszaak?

Het is lastig om te zeggen wanneer het nou precies voordeliger is om een eenmanszaak te hanteren in plaats van een BV. Een vuistregel die kan worden aangenomen is als volgt: als de winst van jouw BV is gedaald tot onder € 40.000 per jaar, dan is de rechtsvorm van een eenmanszaak voordeliger. Let op! Het aangegeven bedrag is slechts een indicatie naar aanleiding van de huidige belastingtarieven (2022). Deze tarieven wijzigen ieder jaar en dit  heeft invloed op het omslagpunt. Verder is de winst die jouw onderneming behaalt niet de enige indicator voor het overstappen naar een eenmanszaak. Het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat je van de beperkte aansprakelijkheid van de BV af wilt. Als je twijfelt welke rechtsvorm het meest geschikt is kan je altijd onze gratis rechtsvormkeuze test uitvoeren. Het is natuurlijk ook mogelijk om een eenmanszaak om te zetten in een BV. Wil je daar meer over weten? Klik dan hier.

Duim

Op welke manieren kan een BV worden omgezet in een eenmanszaak?

Er zijn twee manieren om van een BV naar een eenmanszaak over te stappen: de geruisloze terugkeer en de ruisende terugkeer.

De geruisloze terugkeer uit BV

De geruisloze terugkeer uit de BV is een overdracht van de onderneming. Alle activa en passiva (de bezittingen en schulden) van jouw BV worden dan overgezet naar jouw eenmanszaak. Wanneer je dit doet moeten er wel bepaalde belastingen worden betaald. Het ligt allemaal vrij ingewikkeld, maar de meeste ondernemers kiezen voor een geruisloze terugkeer wanneer er stille reserves zijn binnen de BV. Het is altijd verstandig om een specialist te laten kijken naar de precieze voor- en nadelen.

De ruisende terugkeer uit BV

De ruisende terugkeer wordt gebruikt als er wel stille reserves zijn binnen de BV. Hierbij komt alleen geen fiscale afrekening bij kijken en dit is in de meeste gevallen het voordeligst! De BV gaat dan alsnog over in de eenmanszaak en dit gaat via bepaalde juridische constructen. Je kan bijvoorbeeld een BV inbrengen bij de eenmanszaak. De directeur-grootaandeelhouder krijgt dan geen salaris meer maar winst uit de onderneming via de eenmanszaak.

Eenmanszaak naast een BV

Het is niet altijd nodig om een BV echt om te zetten in eenmanszaak. Het is ook mogelijk om de twee rechtsvormen naast elkaar te hebben. Zo kan je zowel van de fiscale voordelen van een eenmanszaak genieten, als de fiscale voordelen van een BV. Als je dit wil doen moet er wel een duidelijke scheiding zijn tussen de twee rechtsvormen en aan de vereisten van beiden rechtsvormen voldoen. Zo moet je voor de eenmanszaak ieder jaar 1125 uur werken om een MKB-vrijstelling te krijgen, het zogenaamde urencriterium. Tegelijkertijd moet je voor de BV een DGA-salaris van € 51.000 uitkeren. Het is zeker mogelijk om dit te doen maar het vereist wel extra aandacht. Wil je meer weten over mogelijke valkuilen? Klik dan hier!

Ten slot (aanrader)

Iedere onderneming bevindt zich in een unieke situatie, daarom is het lastig om een algemeen advies te geven. Om een advies op maat te krijgen, kan je contact opnemen met de specialisten van Firm24. Deze bekijken de hele situatie en kunnen naar aanleiding van alle nodige feiten jou verder helpen.

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Sophie Ehren linkedin
Sophie is student Rechtsgeleerdheid & Psychologie. Daarnaast schrijft ze voor content voor ondernemers.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24