Kennisbank

TOA-Krediet: wat is het en voor wie?

Het is heel vervelend wanneer je als onderneming te maken krijgt met financiële problemen. Soms zijn deze problemen zo erg dat een faillissement op de loer ligt met ingrijpende gevolgen van dien. In sommige gevallen kan een WHOA traject uitkomst bieden waardoor je middels een akkoord kan herstructureren en je activiteiten kan voortzetten. Wanneer je zo'n traject bent begonnen, kom je misschien wel in aanmerking voor het TOA-krediet. Dit is een lening die je kan helpen met een doorstart van je bedrijf. In dit artikel lees je precies wat het is en hoe het werkt.

De wet homologatie onderhands akkoord WHOA

Voordat we dieper ingaan op het TOA-krediet, is het eerst belangrijk dat we begrijpen wat de wet homologatie onderhand akkoord precies inhoudt. De WHOA maakt het mogelijk voor bedrijven in financiële nood om een onderhands akkoord te sluiten tussen de onderneming, de schuldeisers en de aandeelhouders. Er worden in dat geval bindende afspraken gemaakt om te herstructureren en uit de financiële nood te komen zonder een faillissement aan te hoeven vragen. Dit onderhands akkoord kan, zelfs als niet alle partijen het ermee eens zijn, door de rechtbank worden opgelegd aan de betrokken partijen. Meer over de WHOA lees je in dit artikel.

Wat is het TOA-krediet?

Wanneer je een WHOA traject bent gestart, wordt het TOA-krediet interessant. Het TOA-krediet is namelijk een lening voor bedrijven die een doorstart willen maken en willen herstructureren. De lening bedraagt maximaal 100.000 euro en bestaat uit twee delen, namelijk een achtergestelde lening en een werkkapitaal variant. Van de 100.000 euro mag er 30% als achtergesteld vermogen worden beschouwd. Achtergesteld vermogen betekent dat de lener achtergesteld wordt aan de andere schuldeisers. De twee leningen hebben net wat andere kenmerken.

De rente van de werkkapitaal variant is 2.5% tijdens de looptijd en de maximale looptijd is zes jaar. Er is een maximum van 12 maanden dat je niks hoeft af te lossen. Bovendien zijn er geen behandelkosten, tussentijds boetevrij aflossen is mogelijk en er is sprake van hoofdelijke aansprakelijkheid. Bij de achtergestelde variant gelden ongeveer dezelfde voorwaarden. Het grote verschil is hierbij alleen dat de rente tijdens de looptijd 5.25% is voor component achtergesteld vermogen.

TOA-krediet, alleen voor MKB-bedrijven?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: een TOA-krediet is enkel bedoeld voor midden- en kleinbedrijven (mkb) die een doorstart willen maken of een aanpassing bedrijfsactiviteiten willen doorvoeren om zo weer levensvatbaar te worden (bijvoorbeeld: het toevoegen van een extra bedrijfsactiviteit). Dit is anders dan bij het WHOA traject waarbij het niet uitmaakt wat voor bedrijf je bent.

De voorwaarden op een rijtje

Er zijn een aantal voorwaarden om in aanmerking te komen voor een TOA-krediet. Allereerst moet het voor de hand liggen dat een levensvatbare doorstart mogelijk is. Wanneer een doorstart niet haalbaar lijkt, is het een verloren zaak om het TOA-krediet aan te vragen. Bovendien moet je onderneming in de kern winstgevende bedrijfsactiviteiten hebben. Daarnaast is het belangrijk om in gedachten te houden dan het TOA-krediet niet bedoeld is om bestaande kredieten te herfinancieren.

TOA-krediet aanvragen

Het TOA-krediet is aan te vragen via Qredits. Dit kan tot en met 31 mei 2024. Er zijn wel een aantal documenten nodig om het TOA-krediet aan te vragen:

Allereerst heb je een startverklaring WHOA nodig. Dit bewijst dat je inderdaad een WHOA traject in bent gegaan. Bovendien moet je een bewijs tonen dat deze startverklaring is gedeponeerd bij de rechtbank.

Daarnaast heb je een herstructureringsplan nodig waaruit een levensvatbare doorstart blijkt en waarin de financiële haalbaarheid beschreven staat.

Een aangifte inkomstenbelasting of een privébegroting is ook een verplicht document dat je nodig hebt om voor het TOA-krediet in aanmerking te komen. Dit voor meer inzicht in jouw privésituatie.

Als laatste is een crediteurenakkoord verplicht om aan te leveren. In dit akkoord geven je crediteuren akkoord op je aanbod. Dit aanbod kan bijvoorbeeld zijn dat je je schuld later terug gaat betalen.

Firm24 Helpt je!

Ben jij van plan een doorstart te maken maar zie jij door de bomen het bos niet meer? Bij Firm24 helpen wij je graag met het regelen van herfinanciering voor je onderneming. Via deze link plan je snel en makkelijk een adviesgesprek in en bespreek je alle mogelijkheden met een van onze adviseurs. Wil jij liever eerst nog even sparren of heb jij nog vragen over de TOA-krediet? Plan dan een gratis check-gesprek in en onze Firm24 professionals helpen je graag verder!

Gepubliceerd op 22 februari 2024
Kiki Dusebout linkedin
Kiki is Content schrijver bij FIRM24. Ze schrijft over allerlei onderwerpen m.b.t. ondernemingsrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24