Kennisbank

Zo schrijf je een ondernemingsplan

Je loopt al een tijdje rond met het plan om je eigen bedrijf op te richten. Jij als startende ondernemer aan het hoofd van je eigen BV of eenmanszaak, dat lijkt je wel wat. Die mooie plannen en ideeën moeten echter wel vastgelegd worden op papier zodat het ook daadwerkelijk gerealiseerd kan worden. De allereerste stap hiervoor is het opstellen van je ondernemingsplan, maar wat is dat precies en hoe schrijf je zo’n plan?

Wat is een ondernemingsplan?

Bij het oprichten van je eigen bedrijf horen doelstellingen. Wat wil je met je bedrijf bereiken en hoe ga je dat doen? Wanneer worden deze doelen bereikt? Al deze informatie moet verwerkt worden in het ondernemingsplan. Maar er kan nog meer in staan, zoals gegevens over jezelf. Wie ben jij en waarom wil je starten met ondernemen? En waarom kies je dan voor deze branche? Er zijn geen vaste vereisten waar je ondernemingsplan aan moet voldoen, je mag het invullen zoals jij wil. Wel is het handig om zo veel mogelijk relevante informatie te beschrijven. Op deze manier kun je bijvoorbeeld gemakkelijk financiers aantrekken en breng je potentiële klanten in kaart.

Onderdelen van het ondernemingsplan

Een ondernemingsplan schrijven is niet verplicht en je bent niet gebonden aan bepaalde inhoudseisen. Hoe moet je dan beginnen? Om een beetje houvast te geven volgen hier wat voorbeelden van onderdelen die je in je plan kunt zetten. Dit is enkel een leidraad, maar zo wordt het wel duidelijk wat de structuur van een ondernemingsplan kan zijn.

Introductie of samenvatting

Als je een ondernemingsplan gaat schrijven is het advies te beginnen met een korte introductie. Stel jezelf voor en beschrijf samenvattend wat er in de komende hoofdstukken aan bod gaat komen. Dit deel is het makkelijkst om als laatste te schrijven, zodat je al alle informatie van je ondernemingsplan al hebt. Indien je een startkapitaal nodig hebt en potentiële investeerders wil aantrekken, kun je hierin zetten wat je nodig hebt. Houd in je achterhoofd dat dit onderdeel kort en bondig moet zijn, je hebt het hele ondernemingsplan nog om je plannen uit te werken.

Persoonlijke gegevens

Dit is het moment om jezelf uitgebreider voor te stellen. Je zou je persoonlijke gegevens op een rijtje onder elkaar kunnen zetten, zoals je naam, woonplaats, leeftijd, geslacht, etc. Dit rijtje kun je verlengen met bijvoorbeeld je werkervaring en je opleidingen. Zie het een beetje als wat je in je cv zou zetten. Dit is een overzichtelijk schema van de basale gegevens en het is makkelijk, maar wel abstract. Je kan er daarom ook voor kiezen om het allemaal uit te schrijven. Beschrijf daarbij ook wat jouw kwaliteiten zijn en hoe je die gaat benutten in je onderneming. Wat zijn vaardigheden die jij hebt die betrekking hebben op ondernemen? Potentiële klanten en investeerders kijken namelijk niet alleen naar het product, maar zeker ook naar jou als ondernemer. Het is dus belangrijk dat je ambitieus en enthousiast overkomt.

Jouw bedrijf

De onderneming die je wilt starten moet uiteraard toegelicht worden. Wat voor product ga je maken of wat voor dienst ga je leveren? Wie is de doelgroep en waarom? Ga in dit hoofdstuk dieper in op je bedrijfsplannen en geef meer informatie over de branche waarin je actief wilt zijn. Ook de meest standaard zaken zijn handig om hier op te schrijven, zoals voor welke rechtsvorm je kiest, hoe je bedrijf gaat heten en wat de locatie is. Heb je subsidies en verzekeringen geregeld? Hoe ga je de administratie doen en neem je personeel in dienst? Als iemand je ondernemingsplan moet lezen moet diegene overtuigd zijn van jouw product of dienst. Pitch daarom goed je idee en geef aan hoe je je doel wil bereiken. Wat is het huidige probleem en waarom heb uitgerekend jij hiervoor de oplossing? Misschien is het voor jou wel interessant om te gaan ondernemen aan huis

De markt

Voor een beginnende ondernemer zoals jij zijn de huidige marktontwikkelingen erg belangrijk. Als jouw nieuwe product of dienst geen kans heeft op de markt, is het zinloos. Onderzoek daarom goed de ontwikkelingen in jouw branche en beschrijf de eventuele risico’s. Ga voor actuele en betrouwbare cijfers naar de site van het CBS. Ook is een concurrentieanalyse handig om in jouw ondernemingsplan te zetten. Daarmee breng je in kaart wie de concurrenten zijn, waar ze in gespecialiseerd zijn en hoe zij hun product of dienst aanbieden. In dit hoofdstuk kun je eveneens de doelgroep uitgebreider beschrijven en hoe jij die potentiële klanten aan je gaat binden.

Ondernemingsplan advies

Marketingplan

Een essentieel onderdeel in het ondernemingsplan is het marketingplan. Hierin staat centraal hoe jij je product of dienst gaat verkopen en waarom jouw potentiële klanten niet naar de concurrent gaan. Een klassieke methode om dit te doen is om gebruik te maken van de vier P’s: product, prijs, plaats en promotie. Wat is je product (of dienst) die je gaat verkopen? Wat is de verkoopprijs hiervan? Schat hierbij in wat klanten bereid zijn te betalen voor je product. Bij ‘plaats’ beschrijf je hoe je het product bij de klant gaat krijgen. Wat voor distributiekanaal ga je hiervoor gebruiken? En door middel van promotie bekijk je hoe je de doelgroep bereikt. Ga je adverteren en/of maak je een website? De vier P’s zijn niet de enige manier om je marketingplan op te stellen, er zijn nog veel meer methodes die je kunt gebruiken. Je bent volledig vrij hoe je dit vorm wilt geven.

Financiën

Dit hoofdstuk is volledig gewijd aan het financiële plan van jouw onderneming, want die mooie plannen en ideeën moeten natuurlijk wel financieel haalbaar zijn. Potentiële investeerders zullen hier aandachtig naar kijken, dus zorg ervoor dat dit goed is uitgewerkt. Het meest voor de hand liggend is dat je hier de investeringsbegroting, financieringsbegroting, exploitatiebegroting en liquiditeitsbegroting uitwerkt. Best veel begrotingen hè… We gaan ze allemaal één voor één langs. Voor elke begroting geldt: maak er een begrijpelijk en schematisch overzicht van.

  • Investeringsbegroting: wat is het bedrag dat je nodig hebt om te beginnen met je onderneming? Heb je een computer met software erop nodig en moet je omzetbelasting over je investering betalen? Denk ook aan kleinere dingen, bijvoorbeeld geld voor visitekaartjes.
  • Financieringsbegroting: nu je het bedrag in kaart hebt gebracht wat je nodig hebt om te beginnen, moet je aandacht besteden aan hoe je dit gaat financieren. Heb je al wat spaargeld of ga je een lening sluiten? Kortom: hoeveel eigen vermogen heb je en hoeveel vreemd vermogen ga je aantrekken.
  • Exploitatiebegroting: maak een berekening van de te verwachten omzet, inkoop en kosten per jaar van jouw onderneming. Hiermee laat je dus zien wat de verwachte winst zal zijn. Let op: vermeld de bedragen exclusief btw en houd rekening met afschrijvingen. Denk er ook aan dat je over de winst nog inkomstenbelasting moet betalen.
  • Liquiditeitsbegroting: breng in kaart hoeveel geld je per maand ontvangt en hoeveel je uitgeeft. Zo kan je zien op welk moment je aan een bepaalde betalingsverplichting kunt voldoen.
Wereldbol

Tot slot

Het schrijven van een ondernemingsplan kan op verschillende manieren, geef er dus ook vooral je eigen draai aan! Belangrijk is dat het duidelijk en overzichtelijk is, je wilt immers dat het voor iedereen begrijpelijk is en zeker voor potentiële investeerders. Laat je plan lezen door vrienden en familie, misschien hebben zij nog tips. Het schrijven zal niet altijd even leuk zijn en even makkelijk gaan, maar je hebt er later veel aan. Succes!

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24