Je begon ooit met ondernemen in een BV. Maar de laatste tijd kom je erachter dat een andere rechtsvorm – zoals de eenmanszaak of VOF toch een beter optie is. Of je hebt ooit een keer een grotere structuur opgezet en een tussenholding heeft zijn functie verloren. Het kan natuurlijk ook zijn dat je klaar met ondernemen omdat je met pensioen gaat. Het zijn allemaal redenen om te stoppen met je BV. Wil je weten hoe dit werkt en wat erbij komt kijken? Lees dan het onderstaande artikel.

Minder complex dan verwacht

De meeste mensen verliezen de eigendom van hun BV door een bedrijfsovername of een faillissement. Dat zijn de meest bekende vormen van het eindigen van een bedrijf. Maar stel je wilt van een doodlopende BV af. Niemand gaat deze van je overnemen, en een faillissementsprocedure is ook niet aantrekkelijk. Je kunt er dan ook voor kiezen om te stoppen met je BV. Gelukkig hoeft het beëindigen van je BV helemaal niet zo complex te zijn. Hoe het beëindigen van jouw BV precies werkt, leggen we duidelijk uit in het blog artikel BV beëindigen.

3 redenen waarom ondernemers stoppen met hun BV

In de praktijk zijn er grofweg drie redenen voor het beëindigen van een BV te onderscheiden. Hieronder lees je meer over de verschillende redenen voor het stoppen met een BV.

Reden 1: BV stoppen omdat je BV niet meer actief is Om te beginnen is er de mogelijkheid dat je BV niet meer actief is. In dit geval gebeurt er niets in de BV en kost de vennootschap alleen maar geld: je moet immers een administratie voeren en aangiftes blijven doen. Om van die tijd, moeite en kosten af te komen, is het beëindigen van je BV een logische stap.

Reden 2: Een lege stamrecht BV Een andere reden voor het beëindigen van je BV is het opgebruiken van een stamrechtverplichting, met als resultaat van een lege stamrecht BV. Een stamrecht BV wordt doorgaans gebruikt om een gouden handdruk in te ontvangen. Wanneer de gelden in deze BV zijn uitgegeven blijft een lege stamrecht BV over. Heb je geen behoefte om andere activiteiten in deze BV te verrichten? Dan kun je het beste stoppen met deze stamrecht BV.

Reden 3: Beëindigen van je BV omdat je BV niet langer levensvatbaar is Je kunt een BV dus beëindigen omdat er geen activiteiten meer zijn. Of omdat – zoals in geval van de stamrecht BV – er geen financiële noodzaak meer is. Een derde reden om te stoppen wanneer de BV niet langer levensvatbaar is. Dit kan als uit de cijfers blijkt dat er structureel te weinig geld verdiend wordt. Is jouw BV de tijd en moeite niet meer waard, en focus je liever je aandacht op andere avonturen? Dan is het beëindigen van je BV een optie.

Kosten BV beëindigen

Heb je besloten om je BV te beëindigen? Bij ons kan dat al vanaf €249,-.

Je BV beëindigen? Dat kan op 2 manieren

Hoe dit werkt en wat erbij komt kijken leggen we uit in het artikel: Het einde van je BV – Verkopen, (turbo)liquidatie of failliet gaan. Wil je je BV beëindigen? Of wil je gewoon even sparren over je BV? Neem dan even contact op met een van onze specialisten.

Meer lezen?