Switch Language

BV opheffen? Waarom zou je?

BV opheffen? Waarom zou je?

by Diederick Cardon, April 23, 2018

Je begon ooit met ondernemen in een BV. Maar de laatste tijd kom je erachter dat een andere rechtsvorm – zoals de eenmanszaak of VOF toch een beter optie is. Het kan natuurlijk ook zijn dat je klaar met ondernemen omdat je met pensioen gaat. Het zijn allemaal redenen om het opheffen van je BV te overwegen. Wil je weten hoe dit werkt en wat erbij komt kijken? Lees dan het onderstaande artikel.

Minder complex dan verwacht

Een BV kan natuurlijk ook stoppen door een bedrijfsovername of een faillissement. Dat zijn meeste bekende vormen van het eindigen van een bedrijf. Maar stel je wil zelf je BV beëindigen? Dan kun je op verschillende manier je BV opheffen via een turboliquidatie. Veel ondernemers zien dit als een complexe optie waarbij ze niet direct weten hoe het werkt, of waar ze moeten beginnen.

Gelukkig hoeft het opheffen van je BV helemaal niet zo complex te zijn. Hoe het opheffen BV precies werkt, leggen we duidelijk uit in een stappenplan.

3 redenen voor opheffen BV

In de praktijk zijn er grofweg drie redenen voor het opheffen van een BV te onderscheiden. Hieronder lees je meer over de verschillende redenen van het opheffen van een BV.

Reden 1: BV opheffen omdat je BV niet meer actief is
Om te beginnen is er de mogelijkheid dat je BV niet meer actief is. In dit geval gebeurt er niets in de BV en kost de vennootschap alleen maar geld: je moet immers een administratie voeren en aangiftes blijven doen. Om van die kosten af te komen, is het opheffen van je BV een logische stap.

Reden 2: Een lege stamrecht BV
Een andere reden voor het opheffen van je BV is het aanwezig zijn van een lege stamrecht BV. Een stamrecht BV wordt doorgaans gebruikt om een gouden handdruk in te ontvangen. Wanneer de gelden in deze BV zijn uitgegeven blijft een lege stamrecht BV over. Heb je geen behoefte om andere activiteiten in deze BV te verrichten? Dan is het opheffen van deze stamrecht BV de beste oplossing.

Reden 3: Opheffen BV omdat je BV niet langer levensvatbaar is
Je kunt een BV dus opheffen omdat er geen activiteiten meer zijn. Of omdat – zoals in geval van de stamrecht BV – er geen financiële noodzaak meer is. Een derde reden om te stoppen wanneer de BV niet langer levensvatbaar is. Dit kan als uit de cijfers blijkt dat er structureel te weinig geld verdiend wordt. Hiermee is de kans op een faillissement groot. Wil je dat voorkomen? Dan is het opheffen van de BV een optie.

Kosten BV opheffen

Heb je besloten om je BV op te heffen? Bij ons kan dat al vanaf €199,-.

Je BV opheffen? Dat kan op 2 manieren

Praktisch gezien zijn er 2 manieren om je BV op te heffen. De gewone en de turboliquidatie. Hoe dit werkt en wat erbij komt kijken leggen we uit in het artikel: Het einde van je BV – Verkopen, (turbo)liquidatie of failliet gaan. Wil je je BV opheffen? Of wil je gewoon even sparren over je BV? Neem dan even contact op met een van onze specialisten.

Comments are closed.