Zo regel je eenvoudig je boekhouding

Tenzij je onderneming diensten verleent op het gebied van boekhouding en accountancy, vind je het waarschijnlijk het minst leuke deel van je avontuur als ondernemer: de boekhouding. Bewerkelijke administratieve rompslomp die veel tijd in beslag neemt, dat moet toch anders kunnen? Dat is ook zo! In dit artikel vertellen we je meer over hoe je je boekhouding eenvoudig uitbesteedt aan een betrouwbare partner.

Boekhoudprogramma of boekhouder?

Boekhoudprogramma 

Veel bedrijven bieden tegenwoordig boekhoudprogramma’s aan waarmee je eenvoudig je boekhouding digitaliseert en veel van het rekenwerk overlaat aan je computer. Een boekhoudprogramma kun je aanschaffen wanneer je zelf je boekhouding wilt regelen, maar dat zo efficiënt mogelijk wilt doen. Variërend van ondersteunende programma’s tot een alles-in-eenpakket is er voor elke ondernemer een boekhoudprogramma dat aansluit op de wensen en bedrijfsvoering - dus ook voor jou! 

Boekhouder

Je kunt er ook voor kiezen een boekhouder aan te stellen om je boekhouding te regelen. Wanneer je te druk bent met ondernemen of simpelweg niet goed bent in boekhouden of het niet leuk vindt, is het inhuren van een boekhouder een goede optie. Dit kan een externe boekhouder zijn, maar net zo goed een administratief medewerker - boekhouder is een zogenaamd ‘vrij beroep’ en de functienaam is niet beschermd. Je hebt dus geen specifieke opleiding nodig om een functie als boekhouder uit te oefenen of je voor een boekhouder te mogen uitgeven (bedenk dat dit betekent dat jij als ondernemer verantwoordelijk blijft voor de correctheid van de boekhouding). Bij accountants ligt dat anders.

Een combinatie van beide is ook mogelijk. Door je boekhouder met boekhoudsoftware te laten werken kun je zelf altijd zien hoe je administratie - en daarmee je onderneming - ervoor staat.

Checklist

Boekhouder vs. accountant

Boekhouder en accountant zijn twee begrippen die je goed uit elkaar moet houden, want de achtergronden en kwaliteiten van beide kunnen uit elkaar liggen. Allereerst is een boekhouder geen positie waarvoor een bepaalde opleiding vereist is, terwijl een accountant wel een accountantsopleiding moet hebben gevolgd. Er bestaan twee typen accountants: de accountant-administratieconsulent (AA) en de registeraccountant (RA), die respectievelijk een hbo- en wo-opleiding gevolgd moeten hebben plus aanvullende trainingen om hun functie te mogen uitoefenen. Daarbij moeten ze om de zoveel tijd hun kennis actualiseren. Ze kunnen tenslotte (in tegenstelling tot een boekhouder) een accountantsverklaring opstellen: het bewijs dat je jaarrekening aan alle wettelijke eisen voldoet.

In onderstaande tabel zijn de belangrijkste verschillen tussen boekhouders en accountants in kaart gebracht:

AccountantBoekhouder
Titel wél beschermd (opleiding en jaarlijkse actualisering van kennis vereist voor uitoefening); dit biedt meer zekerheid dat de accountant kan doen wat je van hem verwachtTitel niet beschermd (geen boekhoudkundige achtergrond vereist); het kost je meer tijd en werk om te bepalen over je boekhouder over de juiste kwaliteiten beschikt om je boekhouding goed te doen
Doelgroep: alle soorten bedrijvenDoelgroep: zzp’ers en MKB
Verplicht wanneer je aan twee van deze criteria voldoet:
- je hebt vijftig werknemers in dienst
- je netto omzet is minstens twaalf miljoen euro
- je totale balans is minstens zes miljoen euro

(Als je hieraan voldoet is je bedrijf ook controleplichting en moet je een accountantsverklaring kunnen overleggen)
Niet verplicht (een gedegen boekhouding voeren is wel verplicht!)
Is verantwoordelijk voor de juistheid van de jaarrekening (bij fouten kun je eenvoudiger je schade verhalen omdat een accountant verplicht een aansprakelijkheidsverzekering heeft)Jij als eigenaar van de onderneming bent zelf verantwoordelijk voor de juistheid van de jaarrekening (boekhouders hebben geen verplichte aansprakelijkheidsverzekering en bij fouten is een schadevergoeding dus niet gegarandeerd)

Werkzaamheden:

 • Boekhouding
 • Salarisadministratie
 • Fiscaal advies
 • Controleren/opmaken jaarrekening

Werkzaamheden:

 • Boekhouding
 • Salarisadministratie
 • Opmaken jaarrekening
Tarieven variëren van € 60 tot € 200 per uur op basis van de moeilijkheidsgraad van de klus en de competenties van de accountant. Voor een precieze prijs kun je een offerte aanvragen.Kost gemiddeld voor een holding en werkmaatschappij € 305 per maand


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor een compleet kloppende administratie is een accountant dus de beste optie. Daarbij is een accountant een financieel expert die inzicht heeft in alle mogelijke (belasting)voordelen waarop je bedrijf aanspraak kan maken en kan meedenken over de beste keuzes voor je onderneming. Het is een handige financieel adviseur die weet waar hij of zij mee bezig is.

Omwisselen bij ontevredenheid

Kom je er nu achter dat je boekhouder of accountant niet degene is die je dacht in te huren? Weet dan dat er manieren zijn om te wisselen van boekhouder of accountant. Benieuwd wanneer het slim is om over te stappen? Lees dan dit artikel. Hoe je dat overstappen doet, lees je hier.

In vier stappen naar een goede keuze

Nu je alle belangrijke informatie hebt, kun je een weloverwogen keuze maken. Vraag jezelf daartoe af:

 1. Ga ik mijn boekhouding zelf doen of besteed ik dit uit? Vind je het lastig om dit te bepalen, lees dan dit artikel om makkelijker een keuze te maken.
 2. Besteed ik mijn boekhouding uit aan een accountant of boekhouder? Bedenk hiervoor hoe groot je bedrijf is en welke verplichten daarbij horen. Wat denk je nodig te hebben voor de komende drie jaar?
 3. Welke boekhouder of accountant past bij je bedrijf? Heb je een specialist nodig (zoals dit onder andere in de agrarische sector en de horecasector het geval is)? En wat verwacht je van een boekhouder of accountant? Wil je alleen een controle van je administratie of ook fiscaal advies?
 4. Wil ik deze externe partij in de regio of op rijafstand, of verloopt het contact uitsluitend digitaal?

Hierna vraag je bij de door jou gekozen partij(en) een offerte op en maak je je keuze (let wel op dat de goedkoopste aanbieder niet noodzakelijk de beste keuze is, een goede boekhouder/accountant verdient zichzelf altijd terug). Nu staat niets een goede samenwerking nog in de weg en is je boekhouding lekker geregeld. Fijn!

Aanrader voor starters

Tot slot nog een praktische tip voor net gestarte ondernemers. Wil je wel het voordeel van een boekhouder die je ontzorgt, maar daar niet te hoge kosten voor maken? Bedenk dan dat een boekhouder of administratiekantoor voldoende is als je met jouw bedrijf geen specialistische (zoals agrarische) activiteiten onderneemt.

Duim

Regel nu jouw boekhouding! 

Wil je graag al jouw vragen beantwoord krijgen in een adviesgesprek of een offerte aanvragen? Plan dan een intakegesprek via deze pagina. De specialist neemt binnen 48 uur contact met je op.

Max Zuidinga linkedin
Max is student Nederlandse taal en cultuur en schreef daarnaast enkele artikelen.
Bijgewerkt op 13 juli 2023
Gepubliceerd op 6 december 2022

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00