Met een gerust hart de weg op: alles over de autoverzekering

Je bedrijf groeit. Lekker! Maar dit betekent ook dat je waarschijnlijk (meer) zakelijke kilometers moet gaan afleggen met je auto. Misschien moet je nu namelijk je goederen naar de klant een eind verderop toebrengen, of moet je van tijd tot tijd klanten in het buitenland meeten. Maar ook wanneer je al een tijdje met je auto on the road was, is het goed om te checken of jij je auto, bus of vrachtwagen wel goed verzekerd hebt. Wil je meer weten over de autoverzekering voor jouw bedrijf? Lees dan snel verder!

De autoverzekering in een notendop

Van je konijn tot je telefoonhoesje, tegenwoordig lijk je alles wel te kunnen verzekeren. Sommige verzekeringen zijn misschien een beetje overbodig, maar sommige situaties brengen nu eenmaal meer risico met zich mee voor jouw bedrijf waardoor een verzekering juist niet overbodig is. Zoals bijvoorbeeld de nabestaandenverzekering, zakenreisverzekering of de ondernemers AOV. Een vierde verzekering is de autoverzekering. In het verkeer wordt er namelijk veel schade veroorzaakt. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Wanneer jij met je auto schade aan een andere auto of bestuurder toebrengt, zijn jij en je bedrijf altijd aansprakelijk. De autoverzekering is daarom zelfs wettelijk verplicht, zodat er geen betalingsproblemen kunnen ontstaan. Wanneer jij de schade niet kan betalen, dan keert de verzekering het bedrag voor je bedrijf uit.

Wanneer heb ik een autoverzekering nodig?

Zodra je een auto van de zaak aanschaft voor je bedrijf moet je een autoverzekering afsluiten. Zelfs wanneer je een eenmanszaak hebt. Ook wanneer jij als ondernemer voor zakelijke doeleinden in een auto van de zaak rijdt is een autoverzekering namelijk wettelijk verplicht. Ook wanneer je een van je werknemers van jouw bedrijf op pad stuurt. Ben je dus bijvoorbeeld van plan om een bestelbus aan te schaffen om je bloemen kilometers verderop te bezorgen? Of wil jij je werknemer naar een congres sturen in een gloednieuwe Mercedes? Dan is het tijd om je verzekeraar te bellen. Zo kun je met een gerust hart de weg op.

Schild

De autoverzekering voor jouw bedrijf

Privé rijd je misschien al jaren auto waarvoor je (als het goed is) al een autoverzekering hebt afgesloten. Toch is die autoverzekering hoogstwaarschijnlijk niet voldoende voor de auto van je bedrijf. Er is namelijk een verschil tussen een privé autoverzekering en een zakelijke autoverzekering. Dit heeft met name betrekking op het aantal gereden kilometers en hoe je de auto aanschaft. De regels zijn in principe als volgt:

  • Wanneer je een auto zakelijk aanschaft en daarmee dus op naam van je bedrijf zet, dan moet je een zakelijke autoverzekering afsluiten.
  • Wanneer je een auto particulier aanschaft en daarmee dus op naam van jezelf zet, dan mag je ook alleen een privé autoverzekering afsluiten.
  • Gebruik je je auto vrijwel alleen voor woon-werkverkeer en maak je dus bijna geen zakelijke kilometers? Dan is is een privé autoverzekering voldoende.
  • Gebruik je je auto bijna alleen maar voor zakelijke doeleinden en maak je daarbij gemiddeld meer dan 500 zakelijke kilometers per jaar? Dan moet je een zakelijke autoverzekering afsluiten.

De autoverzekeringen van Firm24

Wij bij Firm24 willen jou als ondernemer natuurlijk maar al te graag helpen bij het vinden van de juiste autoverzekering voor jouw bedrijf zodat je geen overbodige kosten maakt. Daarom bieden wij de volgende diensten aan:

  • De verzekeringsscan. Ben jij na het lezen van deze blog nog niet helemaal zeker over welke autoverzekering het beste bij jouw bedrijf past? Dan leggen wij jouw onderneming onder de zogenoemde verzekeringsscan, zodat een van onze specialisten je daarna precies kan vertellen welke autoverzekering het meest geschikt is.
  • De bestelautoverzekering. Ben jij als ondernemer van plan om je producten naar de klant toe te gaan brengen? Dan is een bestelauto het meest geschikt. Hiervoor bieden wij een bestelautoverzekering aan.
  • De vrachtautoverzekering. Ben jij als ondernemer van plan om goederen te gaan vervoeren in grote hoeveelheden? Dan is een vrachtauto het meest geschikt. Hiervoor bieden wij voor jouw bedrijf een vrachtautoverzekering aan.
Duim

Tot slot

Hopelijk hebben we je een beetje op weg kunnen helpen! Heb je nog andere vraagstukken? Neem een kijkje in onze kennisbank!

Mylène de Vos linkedin
Mylène is student aan Universiteit van Amsterdam en schrijft daarnaast graag artikelen over ondernemersrecht.
Bijgewerkt op 30 april 2024
Gepubliceerd op 8 februari 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24