Een goede afsluiting is het halve werk: fiscale tips voor het eindejaar

De blaadjes zijn bijna allemaal van de boom gevallen, Sinterklaas is zijn laatste cadeaus aan het inslaan en de kerstman is Rudolf al aan het opzadelen. Tijd voor jou als ondernemer om alle fiscale zaken op orde te stellen voordat 2022 tot zijn einde komt. Wil je hiervoor graag handige tips? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet. Lees daarom snel verder! 

De Overbrugginswet box 3

Vanaf 2026 zal er door de overheid een nieuw stelsel worden toegepast voor de box-3 heffing. Hoe dat stelsel er precies uit zal komen te zien is nog niet bekend. Wel heeft de overheid een Overbruggingswet ingevoerd, om de tijd tussen het stelsel dat voorheen van kracht was en het nieuwe stelsel te overbruggen. Deze wet zal gelden van 2023 tot en met 2025. Binnen deze drie jaar zal de belastingheffing in box 3 worden gebaseerd op de werkelijke samenstelling van het vermogen, en niet meer over de fictieve, veronderstelde samenstelling. De Belastingdienst kijkt hierbij naar drie categorieën met de daarbijbehorende forfaitaire (veronderstelde) rendementen:

  1. De hoeveelheid banktegoed: het rendement wordt berekend door het gemiddelde maandelijkse rentepercentage van alle (spaar)rekeningen van alle huishoudens te nemen.
  2. Je schulden: het rendement wordt berekend door de gemiddelde maandelijkse rente over alle woninghypotheken van alle huishoudens te nemen.
  3. Overige bezittingen: 6,17% (voorheen 5,53%).

Het rendement voor beleggen (overige bezittingen) was in 2022 5,53% en zal in 2023 dus stijgen. Alleen het rendement voor de hoeveelheid banktegoed en het rendement voor je schulden wordt pas aan het einde van 2023 berekend.

Een bedrijfspand aanschaffen? Doe het nu!

Ben jij van plan om binnenkort een eigen bedrijfspand te kopen? Dan kun je dit het beste nog in 2022 doen. Over ieder pand dat niet wordt gebruikt als woning moet namelijk overdrachtsbelasting worden betaald. Deze overdrachtsbelasting stond eerst nog op 8%, maar zal in 2023 stijgen naar 10,4%. Een flink stukje hoger dus.

een stopwatch

De WBSO: voor alle ontwikkelaars!

Ben jij als ondernemer veel bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten, processen of programma’s? Dan kun je misschien in aanmerking komen voor de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). Deze wet biedt jou als ontwikkelende ondernemer een subsidie op loon, bedrijfswinst en investeringen. Dien daarom snel je aanvraag in wanneer jij in aanmerking denkt te komen voor de WBSO. Dit moet namelijk vóór 20 december 2022 gebeuren!

De werkkostenregeling: heb jij nog ruimte over?

Als werkgever wil je je personeel natuurlijk tevreden houden, zodat ze met een positieve instelling samen met jou 2023 tegemoet gaan. Daarom is het goed om je personeel aan het einde van het jaar te belonen met goed verricht werk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kerstpakket of een goede fles wijn. Hiervoor is de werkkostenregeling (WKR) in het leven geroepen, die jou als werkgever de ruimte biedt om zelf te bepalen wat je onbelast aan je werknemers schenkt. Check daarom snel of je nog vrije ruimte over hebt in je werkkostenregeling. Even een reminder: is je loonsom minder dan of gelijk aan € 400.000? Dan is je vrije ruimte 1,7%. Is je loonsom hoger dan € 400.000? Dan is je vrije ruimte 1,18%. Kijk dit dus eerst goed even na, want wanneer je je vrije ruimte overschrijdt dan moet je over dat extra bedrag maar liefst 80% belasting betalen. Dat is natuurlijk niet zo fraai.

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Heb jij dit jaar een investering gedaan? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). De KIA stelt namelijk dat je voor iedere kleine investering recht hebt op investeringsaftrek. Je moet dan wel minimaal € 2401 aan bedrijfsmiddelen uitgeven. Kom je nu dus nog niet aan dit bedrag en denk je aan investeren in 2023? Dan is het dus voordelig om die investering nu al te doen mochten de financiën dat toelaten. Zorg er wel voor dat je die investering dan ook daadwerkelijk al in 2022 gebruikt, want dat is namelijk een van de vereisten.

De vennootschapsbelasting: omhoog

Werkelijk alles lijkt in deze huidige tijd duurder te worden. Helaas gaat in 2023 ook het tarief over de vennootschapsbelasting omhoog. In 2022 staat het tarief nog op 15% voor iedereen die een belastbare winst heeft tot € 395.000. Iedereen die meer belastbaar inkomen heeft dan € 395.000 betaalt een tarief van 25,8%. In 2023 gaat dit eerste tarief omhoog. Iedereen die een belastbare winst heeft tot en met € 200.000 betaalt dan een tarief van 19%. Voor iedereen boven de € 200.000 bestaat er een tarief van 25,8%.

Met de auto van de zaak op wintersport? Think again

Heb jij in 2018 een elektrische auto van de zaak op jouw naam laten zetten? Dan heb je te maken met bijtelling wanneer je meer dan 500 kilometer per jaar rijdt buiten werktijd. Dit houdt in dat je hierover inkomstenbelasting moet betalen. In 2018 startte je met een bijtelling van 4%, maar nu de gebruikelijke 60 maanden bijna zijn verstreken zal dit tarief stijgen. In 2023 gaat het tarief namelijk omhoog naar 16% tot € 30.000, daarna geldt er een tarief van 22%. Dit kun je voorkomen door je auto geheel om te zetten naar privébezit, of niet meer te rijden dan 500 kilometer. Je kunt als ondernemer van de inkomstenbelasting de auto alleen omzetten naar privébezit als je hem in 2023 niet meer dan 10% gebruikt voor zakelijke doeleinden.

De reiskostenvergoeding: omhoog

Heb jij als ondernemer werknemers in dienst die iedere dag een lange afstand moeten afleggen naar je bedrijfspand, of maken jouw werknemers voor jouw bedrijf veel zakelijke reizen? Dan hebben we goed nieuws! Voorheen mocht je als werkgever 19 cent onbelast vergoeden aan je werknemers per zakelijke kilometer die zij met hun privé vervoermiddel aflegden. Vanaf 2023 gaat dit tarief iets omhoog, namelijk naar 21 cent in totaal. Dit lijkt misschien een smurfenbedrag, maar nu de benzineprijzen de pan uit reizen tellen alle kleine beetjes.

geld

Nog vragen? We helpen je graag!

Heb je na het lezen van dit artikel nog (fiscale) vragen, dan helpen wij je bij Firm24 maar al te graag! Vraag daarom hier een DGA scan aan. Die scan helpt jou als DGA om een beter inzicht te krijgen in je fiscale positie, zowel privé als zakelijk. Tijdens de scan worden er negen aspecten belicht zoals het DGA-salaris, het uitkeren van het dividend en hoe jij als DGA het beste kunt sparen voor later. Dan weet jij waar je als ondernemer belasting op kunt besparen en sluit je 2024 fiscaal gunstig af! Lees hier een blog die gaat over de DGA-scan.

Mylène de Vos linkedin
Mylène is student aan Universiteit van Amsterdam en schrijft daarnaast graag artikelen over ondernemersrecht.
Bijgewerkt op 25 april 2024
Gepubliceerd op 24 november 2022

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00