Hoe verzekerd ben jij van je zaak?

Wanneer de wekker gaat, weet je vaak ongeveer wel hoe je dag gaat verlopen. Toch zijn er altijd dingen op een dag die je van tevoren niet had verwacht. Misschien rij jij er onderweg naar je werk wel een spiegel af, of is er tot jouw grote schrik ingebroken wanneer je bij je bedrijfspand aankomt. Onvoorziene zaken kunnen altijd gebeuren en helaas kan dit grote financiële schade als gevolg hebben, zeker wanneer het schade aan je onderneming betreft. Daarom is het belangrijk, en soms zelfs verplicht, om als ondernemer goed verzekerd te zijn tegen onvoorziene gebeurtenissen. In dit artikel vertellen wij je welke verzekeringen verplicht zijn voor jou als ondernemer en welke gewoon heel handig zijn!

Belang van verzekeringen 

Als ondernemer loop je op allerlei vlakken risico’s. Zo heb je vaak veel bezittingen, zoals een bedrijfspand en een bedrijfsauto, heb je werknemers waarmee iets kan gebeuren en kan er ook altijd nog iets met jou gebeuren. Deze risico's brengen vaak hoge kosten met zich mee. Wanneer je niet verzekerd bent, moet jij als ondernemer volledig voor deze kosten opdraaien. Dit kan soms zo erg zijn dat je bedrijf failliet dreigt te gaan of dat je er privé voor moet opdraaien om het te kunnen bekostigen. Gelukkig beperk je deze risico’s met de juiste verzekeringen. Bij een verzekering betaal je namelijk maandelijks een bepaald bedrag, zodat de verzekering de eventuele schade dekt wanneer er iets gebeurt. Verzekeringen zijn er in allerlei soorten en maten, verplicht en niet-verplicht. Een aantal handige verzekeringen voor ondernemers bespreken we hieronder.

Deze 3 verzekeringen zijn verplicht

Natuurlijk moet je net als iedereen een ziektekostenverzekering en volksverzekeringen afsluiten, maar voor de rest zijn de meeste verzekeringen niet verplicht als ondernemer. Toch zijn er een aantal uitzonderingen, afhankelijk van de situatie. De verplichte verzekeringen bespreken we hieronder.

1. De WA-verzekering

Wanneer jij een auto hebt die je gebruikt voor je bedrijf, dan is het verplicht om een WA-verzekering af te sluiten. Ook voor andere voertuigen, zoals landbouwvoertuigen, bestelauto’s en brommers is dit verplicht. Met de WA-verzekering ben jij verzekerd voor schade die met jouw bedrijfsvoertuigen wordt gemaakt. Lees hier meer over de autoverzekering voor ondernemers! Liever gelijk een personenautoverzekering regelen? Dat kan via deze link!

2. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Ben jij een advocaat, een financieel adviseur, een accountant, een notaris of een architect? Let dan goed op, want voor jou is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht. Met deze verzekering ben je verzekerd tegen schade die iemand oploopt door het toedoen van jouw bedrijfsfout. Het kan zijn dat je met andere beroepen ook verplicht wordt een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, maar dit ligt aan de beroeps- of bedrijfsvereniging waar jouw beroep bij is aangesloten. Regel hier jouw beroepsaansprakelijkheidsverzekering!

3. Heb je personeel in dienst?

Wanneer jij personeel in dienst hebt dan zijn er een aantal werknemersverzekeringen waar jij als ondernemer verplicht aan mee moet betalen. Dit gaat om de ziektewet, de wet arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO), de wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) en de werkloosheidswet (WW). Lees hier meer over de werknemersverzekeringen of regel het via deze link via Firm24!

pen en papier

Deze 6 verzekeringen zijn handig

Naast de verplichte verzekeringen, zijn er nog een hele hoop verzekeringen die heel handig kunnen zijn voor jou. Omdat we ze niet allemaal kunnen bespreken, lichten we er een aantal uit die onmisbaar zijn!

1. Rechtsbijstandverzekering

De rechtsbijstandverzekering is heel handig om af te sluiten als ondernemer. Deze verzekering beschermt jou wanneer je als ondernemer juridische hulp nodig hebt. Met deze verzekering bespaar jij daarmee een hoop proceskosten en een hoop tijd die nodig is om zonder verzekering het probleem op te lossen. Lees hier meer over de rechtsbijstandverzekering. 

2. Aansprakelijkheidsverzekering

De aansprakelijkheidsverzekering is eigenlijk onmisbaar voor een ondernemer. Deze handige verzekering dekt namelijk schade die jij of een van je werknemers veroorzaakt bij een andere partij. Dit kan een klant, een ander bedrijf of zelfs een andere medewerker zijn. Aangezien een ongeluk in een klein hoekje zit doe je er goed aan als ondernemer om deze aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. In dit artikel lees je meer! Liever gelijk een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten? 

3. Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering

Fouten maakt iedereen, maar wat als die fout nou dusdanig groot is dat je bedrijf in de schulden komt of failliet gaat? Dan kan je hier als bestuurders van een onderneming hoofdelijk aansprakelijk voor worden gesteld. Dit betekent dat je dan zelf privé voor de kosten op moet draaien. Dit is gelukkig te voorkomen door een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten die je hiertegen beschermt. Benieuwd naar alle details? Lees hier meer of start een aanvraag!

4. Glasverzekering

Misschien is het niet de meest voordehandliggende verzekering, maar de glasverzekering is zeker handig als ondernemer met een eigen bedrijfspand. Met een glasverzekering verzeker je je als ondernemer tegen schade aan glas. Dit kunnen ramen zijn, maar bijvoorbeeld ook glazen deuren of vitrines. Glasschade kan op veel manieren ontstaan, bijvoorbeeld door spelende kinderen of door andere onvoorziene redenen. Een glasverzekering regel je makkelijk en snel via deze pagina.

5. Zakenreisverzekering

Reis jij voor je onderneming vaak naar het buitenland? Denk dan eens na of de zakenreisverzekering iets voor jou is. Een zakenreisverzekering beschermt jou tijdens vervelende gebeurtenissen op vakantie. Denk bijvoorbeeld aan gestolen bagage of medische hulp in het buitenland. Ook wanneer er iets in Nederland gebeurt met een van je eigendommen of naasten terwijl jij op zakenreis bent, beschermt deze verzekering jou. Dit artikel gaat dieper in op de zakenreisverzekering.

6. Verzuimverzekering

Ziek zijn is heel vervelend voor degene die met een bouillon onder de wol moet kruipen. Maar, wist je dat het ook voor jou als werkgever vervelende consequenties heeft? Je bent als werkgever namelijk verplicht om minimaal 70% van het loon door te betalen aan een zieke werknemer en dat tot wel twee jaar lang! Met een verzuimverzekering dek je deze kosten. Benieuwd? Lees hier dan meer of regel er gelijk een en start je aanvraag op deze pagina!

handen schudden

Regel nu jouw verzekeringen!

Het hebben van de juiste verzekeringen is als ondernemer heel belangrijk. Maar we kunnen ons goed voorstellen dat jij helemaal verdrinkt in de hoeveelheid verzekeringen die er bestaan. Daarom helpen we je bij Firm24 graag met het regelen van alle verzekeringen die van jou van belang zijn. Op deze pagina vind je alle verzekeringen waarbij we je kunnen helpen! Heb je liever eerst een check-gesprek om al je vragen te stellen? Dat kan ook en regel je via deze link!

Kiki Dusebout linkedin
Kiki is Content schrijver bij FIRM24. Ze schrijft over allerlei onderwerpen m.b.t. ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 6 november 2023
Gepubliceerd op 19 mei 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24