Vertrouwen is goed, een contract is beter!

Daar zit je dan, bij de Italiaan op de hoek met je wijntje, al een uur te wachten op die goede vriend. Jullie hadden toch woensdag afgesproken? Je belt hem op en een discussie volgt: volgens hem was de afspraak toch echt op een donderdag. Hè, met enige teleurstelling loop je weg van het terras, maar meer dan teleurgesteld kan je ook niet zijn. Het is immers nergens meer terug te vinden wanneer jullie nou hadden afgesproken… je vertrouwde er gewoon op dat het goed zou komen. Het is natuurlijk volkomen belachelijk om ieder etentje en iedere afspraak schriftelijk vast te leggen met een contract, maar ook binnen het ondernemen heb je altijd en overal te maken met verschillende afspraken tussen meerdere partijen. Deze afspraken hebben vaak veel grotere consequenties vergeleken een avondje uit. Daarom is het van groot belang om je zakelijke afspraken goed vast te leggen middels een schriftelijk contract.

Blindelings vertrouwen 

Natuurlijk is het goed om je mensen om je heen te vertrouwen, maar helaas kan een conflict altijd ontstaan. Mocht er een conflict ontstaan, wil je graag kunnen bewijzen welke afspraken jullie hebben gemaakt. Goed nieuws, want met een schriftelijk contract zit jij helemaal safe! Een contract is eigenlijk niets anders dan een overeenkomst met afspraken tussen meerdere partijen. Dit kan zowel een schriftelijke als een mondelinge overeenkomst zijn. Toch kan je altijd beter kiezen voor een schriftelijk contract. Want, heb jij deze schriftelijke contract ondertekend? Dan moet je de afspraken die erin staan ook daadwerkelijk nakomen en kan je bij een eventueel conflict bewijzen wat voor afspraken er zijn gemaakt met andere partijen. Je kan met een schriftelijk contract dus ook aantonen dat de andere partij zich niet aan zijn afspraken houdt.

Wanneer is een contract nou goed? 

Oké, dus we zetten de afspraken op papier, handtekening eronder en we zijn helemaal klaar, toch? Was het maar zo makkelijk, een goed en duidelijk contract moet aan iets meer voorwaarden voldoen. Naast een duidelijke beschrijving van de afspraak, moeten er bijvoorbeeld zaken instaan als de duur van het contract, opzegtermijn en de gevolgen wanneer iemand zich niet aan het contract houdt. Welke informatie er precies in een contract wordt opgenomen hangt af van het soort contract. Belangrijk is om een contract helemaal passend 

Handenschudden

en op maat te maken bij het soort afspraak. Zelf een goed contract opstellen, is vaak ingewikkeld en kost vaak veel tijd. Een goed contract haal je daarom niet zo gemakkelijk van internet of maak je even snel tussendoor. Firm24 helpt je graag met het opstellen. Wanneer de jurist jou hiermee helpt, weet je zeker dat alle informatie op de juiste manier in het contract wordt opgenomen en voorkom je verrassingen en juridisch gedoe in de toekomst. Vaak zijn dit risico’s waar je niet eens aan had gedacht, maar met de juiste instrumenten kan je ze voorkomen.

 

Noodzakelijk of alleen verstandig? 

Een contract opstellen is niet noodzakelijk, maar wel heel verstandig. Een contract opstellen heeft veel voordelen. Dit geldt wel enkel wanneer je het contract goed opstelt! Bij Firm24 helpen we je graag met het opstellen van jouw contracten! Een contract die nauwkeurig is opgesteld met voldoende aandacht, draagt veel beter bij aan het voorkomen van conflicten of het bewijzen van de gemaakte afspraken. Wij raden je daarom om de volgende redenen aan om altijd een goed contract op te stellen.

Voorkomen van conflicten:

  • In een contract leg je de rechten en verplichtingen over en weer vast. Wanneer er toch iets onduidelijk is of een misverstand, wordt dit als het goed is al bij het opstellen van een contract ontdekt! Dit scheelt weer een veel gedoe achteraf! 
  • Je kan gemakkelijk even het contract erbij pakken en kijken welke rechten en verplichtingen jullie ook al weer hadden afgesproken. Een contract is dus ook een soort geheugensteuntje.

Bewijsfunctie:

  • Wanneer je mondeling of zelfs stilzwijgend iets afspreekt is dit achteraf heel lastig te bewijzen. Alleen hierdoor is het al verstandig om je afspraken vooraf schriftelijk in een contract vast te leggen. 
  • Naast dat je afspraken in een ondertekend contract op schrift staan en je ze dus altijd kan terug vinden, heeft dit ook een extra bewijskracht. 
Grafiek

Deze contracten heb je nodig! 

Gefeliciteerd! Jij hebt je BV opgericht en dat moeten we vieren… met de beste contracten! Want bij een BV horen een aantal noodzakelijke contracten die we hieronder voor je op een rijtje zetten.

Arbeidsovereenkomst DGA

Een arbeidsovereenkomst is een contract tussen werknemer en werkgever. Een directeur-grootaandeelhouder (DGA) wordt ook gezien als werknemer en er wordt daarom ook altijd een arbeidsovereenkomst opgesteld voor de DGA. Een DGA heeft 5% of meer van de aandelen in bezit. In deze arbeidsovereenkomst staan afspraken over faillissement, ziekte en overige rechten en plichten. Meer info? Klik hier!

Managementovereenkomst

In een managementovereenkomst worden afspraken vastgelegd tussen de onderneming en het management van de onderneming. Hierin staan onder andere afspraken over de managementtaken die uitgevoerd moeten worden en de vergoeding die hier tegenover staat (ook wel management fee genoemd). Een managementovereenkomst is van belang wanneer de managementtaken worden uitgevoerd door een management die niet in dienst is van de onderneming. Daarom is een arbeidsovereenkomst niet van toepassing. Klik hier voor meer informatie!

Rekening-courantovereenkomst DGA

Met een rekening-courantovereenkomst is het mogelijk om als DGA kleine bedragen van je BV te lenen of voor te schieten en andersom. Door deze overeenkomst worden geldvorderingen en geldschulden van je onderneming automatisch verrekend met je privérekening en andersom. Meer over de rekening-courantovereenkomst DGA lees je via deze link!

Rekening-courantovereenkomst tussen BV en Holding

Een rekening-courantovereenkomst kan ook tussen de BV en Holding worden opgesteld. Met deze overeenkomst kun je bedragen van de BV voorschieten met het geld van de Holding en andersom. Deze bedragen worden dan automatisch verrekend. Meer over de rekening-courantovereenkomst tussen BV en Holding lees je hier. En ben je benieuwd waarom je een holding zou moeten overwegen, klik dan hier!

Geldleningsovereenkomst

Een geldleningsovereenkomst is een overeenkomst waarin je duidelijke afspraken over een geldlening vastlegt. Dit kan ook zonder de tussenkomst van een notaris! Op het moment dat je geld leent van jezelf, de BV of een derde partij zonder de tussenkomst van de bank, raden we het  je aan een geldleningsovereenkomst af te sluiten. Met een geldleningsovereenkomst zijn de afspraken rondom de geldlening duidelijk en weet je wat je van elkaar kan verwachten. Wil je meer weten over de geldleningsovereenkomst? Hier vind je alles over de geldleningsovereenkomst.

Aandeelhoudersovereenkomst

Een aandeelhoudersovereenkomst is een overeenkomst tussen alle aandeelhouders van een onderneming. In deze overeenkomst worden onder andere afspraken vastgelegd over winstverdeling, concurrentiebeding, ziekte en conflicten. Met een aandeelhoudersovereenkomst is het duidelijk wat de rechten en plichten zijn van alle aandeelhouders. Meer informatie? Hier vind je alles over de aandeelhoudersovereenkomst.

Alles in één keer goed geregeld!

Weet je door al die verschillende contracten niet met welke contracten je nu eigenlijk moet beginnen? Soms is het lastig om te weten welke contracten je nou moet opstellen en wat er allemaal precies in komt staan. Daarom biedt Firm24 het contractenpakket voor starters aan. Hierbij heb je de keuze tussen het starterspakket voor één aandeelhouder of voor meerdere aandeelhouders. Een jurist stelt voor jou alle contracten op. Dus geen gepuzzel met contracten templates die je zelf maar moet invullen maar direct alle afspraken goed vastgelegd.

Wil je graag al jouw vragen beantwoord krijgen in een adviesgesprek of een offerte aanvragen? Plan dan een intakegesprek via deze pagina. De jurist neemt binnen 48 uur contact met je op.

logo_firm24_color_9b432741b9
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.
Bijgewerkt op 1 februari 2024
Gepubliceerd op 17 oktober 2022

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24